Cebula w cieście

Kategoria: Przekąski
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-06-2012 r.

Najdelikatniejsza jest szalotka, która nie dominuje potrawy i świetnie nadaje się do sosów. Mowa oczywiście o cebuli, która ma wiele odmian, od ostrych po łagodne. Cebula w cieście usmażona na złoty kolor stanowi świetny dodatek do mięsa. Idealnie smakuje również do piwa jako mała przekąska.

Składniki

8 łyżek stołowych śmietany
2 jaja
10 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
sól
40-50 dag cebuli
6-8 dag tłuszczu do smażenia

Wykonanie

Śmietanę łączymy z jajami i mąką. Dodajemy proszek i lekko solimy. Całość mieszamy. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na naleśniki. Cebulę obieramy i kroimy w grube talarki.

 

Tak przygotowaną zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28546 )
Array ( [docId] => 28546 )