Najdelikatniejsza jest szalotka, która nie dominuje potrawy i świetnie nadaje się do sosów. Mowa oczywiście o cebuli, która ma wiele odmian, od ostrych po łagodne. Cebula w cieście usmażona na złoty kolor stanowi świetny dodatek do mięsa. Idealnie smakuje również do piwa jako mała przekąska.
Składniki
8 łyżek stołowych śmietany
2 jaja
10 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
sól
40-50 dag cebuli
6-8 dag tłuszczu do smażenia
Wykonanie
Śmietanę łączymy z jajami i mąką. Dodajemy proszek i lekko solimy. Całość mieszamy. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na naleśniki. Cebulę obieramy i kroimy w grube talarki.
Tak przygotowaną zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.