Hot-dog z piekarnika

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 02-06-2012 r.

Jest to rodzaj dobrze nam wszystkim znanego hot-doga, jednakże przyrządzony i podany trochę inaczej – znacznie ciekawiej, w formie kromek z parówkowo-serowym nadzieniem w środku.

Przekąska ta jest niezwykle prosta i tania w wykonaniu. Pamiętaj, że jeśli chodzi o nadzienie, lepiej jest dać go mniej niż więcej – po pokrojeniu na plastry hot-dogi będą wtedy ładniej się prezentować i wygodniej będzie się je jadło.

Składniki

4 małe bagietki (najlepiej o długości około 15–20 cm). Jeśli masz ochotę, możesz również użyć włoskiej ciabatty lub jakiejkolwiek innej długiej bułki
4-6 dużych parówek
4 łyżki masła
4 łyżki mleka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu (ewentualnie jakiegokolwiek innego żółtego sera)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
trochę suszonego tymianku

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bagietki natnij wzdłuż (tylko jedno pojedyncze nacięcie!), w środek każdej z nich włóż parówkę. Jeśli parówka jest za krótka w stosunku do bułki, dołóż kawałek drugiej. W miseczce wymieszaj masło, mleko, śmietanę i ser. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dobrze i rozprowadź tę miksturę na parówkach, w środku każdej bagietki – staraj się, aby zbyt wiele nadzienia nie wydostało się na zewnątrz! Ostrożnie złóż pieczywo.

Ułóż hot-dogi w brytfance do zapiekania i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C około 15 min. Po wyjęciu poczekaj aż ostygną i pokrój je na grube na około 1,5 cm kromki. Przekrój powinien ukazywać trzy ładne warstwy: różową parówkę w środku, następnie kremowo-żółty sos serowy, a na około złocistą bagietkę.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28520 )
Array ( [docId] => 28520 )