Przekąska ta jest niezwykle prosta i tania w wykonaniu. Pamiętaj, że jeśli chodzi o nadzienie, lepiej jest dać go mniej niż więcej – po pokrojeniu na plastry hot-dogi będą wtedy ładniej się prezentować i wygodniej będzie się je jadło.
Składniki
4 małe bagietki (najlepiej o długości około 15–20 cm). Jeśli masz ochotę, możesz również użyć włoskiej ciabatty lub jakiejkolwiek innej długiej bułki
4-6 dużych parówek
4 łyżki masła
4 łyżki mleka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu (ewentualnie jakiegokolwiek innego żółtego sera)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
trochę suszonego tymianku
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bagietki natnij wzdłuż (tylko jedno pojedyncze nacięcie!), w środek każdej z nich włóż parówkę. Jeśli parówka jest za krótka w stosunku do bułki, dołóż kawałek drugiej. W miseczce wymieszaj masło, mleko, śmietanę i ser. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dobrze i rozprowadź tę miksturę na parówkach, w środku każdej bagietki – staraj się, aby zbyt wiele nadzienia nie wydostało się na zewnątrz! Ostrożnie złóż pieczywo.