Kanapki z szynką i masą chrzanową

Kategoria: Przekąski
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Kanapki należą do najbardziej powszechnych przekąsek na zimno. Można podawać je w najrozmaitszych odmianach. Różne rodzaje pieczywa, składników pozwalają na podanie ich przy różnych okazjach. W wersji z szynką i jajkiem najbardziej smakują dzieciom. Przygotowując je jednak dla najmłodszych warto dużo uwagi poświęcić ich ozdobieniu. Im ciekawiej będą wyglądać, tym szybciej znikną z talerza.

Składniki

długa pszenna bułka
1½ dag masła
jajo (ugotowane na twardo)
2-3 łyżki startego chrzanu
2-3 łyżki śmietany
cukier
sól
kwasek cytrynowy
10 dag szynki
3 dag korniszonów lub 10 dag kwaszonego ogórka, albo pomidor

Wykonanie

Obcinamy końce długiej pszennej bułki i kroimy wzdłuż na 3 długie plastry jednakowej grubości. Każdy z nich smarujemy masłem. Jajko obieramy i kroimy wzdłuż na cząstki. Utarty chrzan mieszamy ze śmietaną na gęstą masę, przyprawiamy do smaku cukrem, solą, kwaskiem cytrynowym.

Na plastrze bułki układamy wzdłuż z jednej strony pasy lub ruloniki z szynką, a z drugiej masę chrzanową, w środku – cząstki jaja. Przybieramy talarkami korniszonów, kwaszonego ogórka lub pomidorów. Obłożony plaster bułki kroimy w poprzek na 8 kawałków.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28525 )
Array ( [docId] => 28525 )