Do miski z masą jajeczną najpierw wrzuca się uprzednio lekko podsmażone warzywa i szynkę, a następnie wszystko razem miesza i wylewa na rozgrzaną patelnię. Dokładnie tak jak tortillę. Zauważyliście, że ograniczyliśmy ilość jajek, zastępując je białkami? Są mniej kaloryczne!
Składniki
duże jajko
2 białka
łyżka mąki
mały pomidor – pokrojony w kostkę
młoda cebulka – drobno posiekana
2 łyżki czarnych oliwek – pokrojonych w plasterki
kilka plasterków jamón serrano albo innej specjalnie suszonej szynki – pokrojonej w paseczki
2 łyżki niskotłuszczowego, żółtego sera – startego
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie
W dużej misce ubij mikserem jajko, 2 białka, łyżkę mąki, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone warzywa – najpierw cebulkę, po 30 sekundach pomidora, oliwki oraz jamón serrano i żółty ser. Przypraw warzywa tymiankiem i bazylią, i daj im się trochę podgotować pod przykryciem, aby zioła uwolniły aromat.