To pyszne śniadanie jest tak sycące i bogate w składniki odżywcze, że może być także obiadem. Pikanterii nadaje omletowi pieprz cayenne oraz posiekana papryczka chili albo jalapeño. Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, nie usuwaj z niej wszystkich nasionek, lecz dodaj kilka do smażących się warzyw. Gwarantujemy, że zapach obudzi wszystkich śpiochów!
Składniki
2 duże jajka
2 łyżki mleka
łyżka musztardy Dijon albo kreolskiej
szczypta pieprzu cayenne
łyżka mąki
mała pikantna kiełbaska (najlepiej włoska pepperoni albo hiszpańska chorizo) – pokrojona w plasterki
1/2 cebuli – obranej i pokrojonej w kostkę
1/2 małej, pikantnej papryczki (chili lub jalapeño) – z usuniętymi ziarenkami i drobno posiekanej
1/2 dużej, czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę
sól – do smaku
łyżka oleju
Wykonanie
Na łyżce oleju podsmaż na średnim ogniu pokrojoną w
plasterki kiełbaskę. Po około 2 minutach przełóż ją na talerz, zaś na
tej samej patelni usmaż wszystkie warzywa: najpierw cebulę, potem dorzuć
obie papryki. Duś składniki aż zmiękną. Posól do smaku.
W misce rozbij jajka, dodaj mleko, musztardę oraz szczyptę soli i pieprzu cayenne. Miksuj mikserem na wysokim obrotach, stopniowo wsypując łyżkę mąki.
Zalej tą miksturą warzywa na patelni, a na wierzch dekoracyjnie ułóż plasterki kiełbaski. Smaż na średnim ogniu aż omlet zacznie odchodzić od patelni (ok. 2-3 minuty), po czym ostrożnie przewróć go na drugą stronę za pomocą szpatułki. Smaż jeszcze minutę, a później przełóż placek na talerz.