Zakąska wygląda naprawdę estetycznie, szczególnie jeśli zepniemy tortillowe „ślimaczki” wykałaczką lub drewnianą szpadką - taką jak do szaszłyków. Pszenne tortille możesz zastąpić kukurydzianymi. Jeśli masz więcej czasu, możesz też usmażyć zamiast nich naleśniki, potem zaś rozsmarować na nich nadzienie, zwinąć, a na końcu pokroić każdy rulon na 2-3 kawałki. Danie będzie równie pyszne!
Składniki (na 4 porcje)
8 pszennych tortilli
3 marchewki
pół cytryny
duża puszka tuńczyka, w sosie własnym
awokado
8 plasterków żółtego sera, np. cheddara
pęczek świeżej pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie
Obrać marchewki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Plasterki żółtego sera pokroić na cienkie paseczki. Obrać awokado ze skórki, pozbyć się pestki i rozgnieść je widelcem albo zmielić za pomocą blendera. Dodać do niego odsączonego tuńczyka z puszki i sok świeżo wyciśnięty z połowy cytryny. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i także dodać do nadzienia. Miksturę tę dokładnie wymieszać, po czym rozsmarować na rozłożonych tortillach, rozstawiając odrobinkę wolnego brzegu. Na to wyłożyć starte marchewki i paseczki sera.