Wrapsy z tuńczykiem, marchewką i awokado

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 02-06-2012 r.

A oto i pyszna przekąska dla wszystkich, którzy muszą przestrzegać diety lub liczyć kalorie. Poza tym dania tego nie trzeba gotować, smażyć ani piec. Wrapsy są bardzo łatwe w wykonaniu, które zajmie nam nie więcej niż kwadrans.

Zakąska wygląda naprawdę estetycznie, szczególnie jeśli zepniemy tortillowe „ślimaczki” wykałaczką lub drewnianą szpadką - taką jak do szaszłyków. Pszenne tortille możesz zastąpić kukurydzianymi. Jeśli masz więcej czasu, możesz też usmażyć zamiast nich naleśniki, potem zaś rozsmarować na nich nadzienie, zwinąć, a na końcu pokroić każdy rulon na 2-3 kawałki. Danie będzie równie pyszne!

Składniki (na 4 porcje)

8 pszennych tortilli
3 marchewki
pół cytryny
duża puszka tuńczyka, w sosie własnym
awokado
8 plasterków żółtego sera, np. cheddara
pęczek świeżej pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie

Obrać marchewki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Plasterki żółtego sera pokroić na cienkie paseczki. Obrać awokado ze skórki, pozbyć się pestki i rozgnieść je widelcem albo zmielić za pomocą blendera. Dodać do niego odsączonego tuńczyka z puszki i sok świeżo wyciśnięty z połowy cytryny. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i także dodać do nadzienia. Miksturę tę dokładnie wymieszać, po czym rozsmarować na rozłożonych tortillach, rozstawiając odrobinkę wolnego brzegu. Na to wyłożyć starte marchewki i paseczki sera.

Zwinąć tortille w rulon, zaczynając od brzegu z nadzieniem, a kończąc na tym bez. Pokroić wrapsy na 2 lub 3 części – uważając, żeby się nie rozwaliły. Spiąć każdy kawałek wykałaczką.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28523 )
Array ( [docId] => 28523 )