Składniki
4 filety z dorsza ze skórką (mogą być też bez)
4 duże ziemniaki
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Majonez aioli:
jajko
3 ząbki czosnku
100 ml oleju słonecznikowego
szczypta soli i pieprzu
świeża pietruszka, do dekoracji
Wykonanie
Zacznij od przygotowania majonezu: do wysokiego naczynia rozbij jajko, dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej słonecznikowy oraz sól i pieprz do smaku. Teraz mikserem z końcówkami ubijającymi ukręć majonez zaczynając od samego dna i starając się nie poruszać zbytnio przyrządem. Niech kręcą się same ubijaczki. Kiedy majonez aioli zacznie stawać się biały, kremowy i gęsty, stopniowo zmniejsz moc miksera.
Przełóż gotową miksturę do miseczki, w której zamierzasz ją podać, przykryj i wstaw do lodówki, aby jeszcze trochę zgęstniała.
Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Tłuszczu powinno być dużo, aby kartofle się nie przypaliły. Odsącz je potem z nadmiaru oliwy na ręczniku kuchennym. Na tę samą patelnię, na której smażyłeś ziemniaki wlej jeszcze trochę oliwy i usmaż dokładnie umyte pomidorki. Pod koniec trochę je posól i popieprz. Odłóż ziemniaki i pomidory, i zakryj je, aby nie wystygły.