Dorsz z ziemniakami i majonezem aioli

Autor: Omelczuk Maria
Data: 04-07-2012 r.

Majonez aioli wywodzi się z kulinariów południa Francji. Właściwie można go zrobić metodą uproszczoną – po prostu dodając do gotowego majonezu ze sklepu kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. My jednak radzimy przygotować ten sos własnoręcznie, nie wspomagając się półproduktami. Klucz tkwi we właściwym ucieraniu!

Składniki

4 filety z dorsza ze skórką (mogą być też bez)
4 duże ziemniaki
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Majonez aioli:

jajko
3 ząbki czosnku
100 ml oleju słonecznikowego
szczypta soli i pieprzu
świeża pietruszka, do dekoracji

Wykonanie

Zacznij od przygotowania majonezu: do wysokiego naczynia rozbij jajko, dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej słonecznikowy oraz sól i pieprz do smaku. Teraz mikserem z końcówkami ubijającymi ukręć majonez zaczynając od samego dna i starając się nie poruszać zbytnio przyrządem. Niech kręcą się same ubijaczki. Kiedy majonez aioli zacznie stawać się biały, kremowy i gęsty, stopniowo zmniejsz moc miksera.

Przełóż gotową miksturę do miseczki, w której zamierzasz ją podać, przykryj i wstaw do lodówki, aby jeszcze trochę zgęstniała.

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Tłuszczu powinno być dużo, aby kartofle się nie przypaliły. Odsącz je potem z nadmiaru oliwy na ręczniku kuchennym. Na tę samą patelnię, na której smażyłeś ziemniaki wlej jeszcze trochę oliwy i usmaż dokładnie umyte pomidorki. Pod koniec trochę je posól i popieprz. Odłóż ziemniaki i pomidory, i zakryj je, aby nie wystygły.

Umyj filety z dorsza, przekrój każdy z nich na pół, oprósz go solą i pieprzem, po czym usmaż na rozgrzanej oliwie na tej samej patelni. Smaż dosłownie 4 minuty - najpierw od strony skóry, aby stała się chrupiąca, potem zaś przewróć rybę na drugą stronę i kontynuuj jeszcze przez 1-2 minuty.

Na talerzach rozłóż najpierw warstwę ziemniaków, potem pomidorki, potem posmaruj to łyżeczką majonezu aioli, a na wierzch połóż po dwa usmażone filety z dorsza. Możesz udekorować potrawę kilkoma świeżymi listkami pietruszki, obok zaś podaj w salaterce resztę czosnkowego aioli, tak aby każdy częstował się nim podług własnego gustu.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28574 )
Array ( [docId] => 28574 )