W zależności od naszej preferencji możemy przygotować wersję wegetariańską, mięsną, łagodną lub pikantną. Dziś przedstawimy przepis na Kimbap z tuńczykiem.
Składniki
2 filiżanki ryżu (najlepiej specjalnego do shusi)
arkusze kim (czyli sprasowane algi morskie – nori)
1/4 danmuji (żółta piklowana rzepa - dostępna w Polsce w prawie wszystkich sklepach azjatyckich)
marchewka
długi ogórek
3 jajka
tuńczyk w sosie własnym
majonez
olej sezamowy
ziarna sezamu
ocet ryżowy
cukier
sól
mata do zwijania rulonów
Wykonanie
Ugotuj ryż i ostudź, dodaj 1/2 łyżki cukru, łyżkę soli, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę octu ryżowego i ziarna sezamu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Potnij marchewkę w cienkie długie paski i usmaż na oleju roślinnym, dodając pod koniec nieco soli i cukru. Ogórka i rzepę pokrój wzdłuż na długie paski.
Rozbij jajka dokładnie wymieszaj, dodając trochę soli. Usmaż omlet, a następnie pokrój go na paski.
Odsącz tuńczyka z sosu i zmieszaj z łyżeczką majonezu.