Kimbap wegetariański z tuńczykiem

Autor: Sylwia Lewandowska
Data: 05-09-2012 r.

Kimbap (김밥; z kor. kim - wodorost, bap - ryż) to tradycyjna koreańska potrawa przyrządzana z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty. Jedna z najpopularniejszych dań koreańskich serwowana prawie w każdej restauracji koreańskiej, jak i małych przyulicznych straganach.

W zależności od naszej preferencji możemy przygotować wersję wegetariańską, mięsną, łagodną lub pikantną. Dziś przedstawimy przepis na Kimbap z tuńczykiem.

Składniki

2 filiżanki ryżu (najlepiej specjalnego do shusi)
arkusze kim (czyli sprasowane algi morskie – nori)
1/4 danmuji (żółta piklowana rzepa - dostępna w Polsce w prawie wszystkich sklepach azjatyckich)
marchewka
długi ogórek
3 jajka
tuńczyk w sosie własnym
majonez
olej sezamowy
ziarna sezamu
ocet ryżowy
cukier
sól
mata do zwijania rulonów

Wykonanie

Ugotuj ryż i ostudź, dodaj 1/2 łyżki cukru, łyżkę soli, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę octu ryżowego i ziarna sezamu. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Potnij marchewkę w cienkie długie paski i usmaż na oleju roślinnym, dodając pod koniec nieco soli i cukru. Ogórka i rzepę pokrój wzdłuż na długie paski.

Rozbij jajka dokładnie wymieszaj, dodając trochę soli. Usmaż omlet, a następnie pokrój go na paski.

Odsącz tuńczyka z sosu i zmieszaj z łyżeczką majonezu.

 

Instrukcja rolowania kimbapu

Na bambusowej macie połóż kim (nori) i nałóż ryż, zostawiając nieco wolnego miejsca u góry (ok. 4 cm).

W górnej części połóż trochę ziarenek ryżu - będą robiły za swoisty "klej”, który sklei nasze dzieło.

Od dołu dodaj rzepę, marchewkę, ogórka, omlet i tuńczyka. Przy pomocy maty bambusowej utwórz rulon - trzeba dosyć mocno przyciskać. Taki rulon potnij ostrym nożem na 6–8 części. Na pokrojony kimbap posyp ziarna sezamu.


Zobacz także:

Sylwia Lewandowska

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28580 )
Array ( [docId] => 28580 )