Składniki
60 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 60 dag filetów z dorsza
5 dag czerstwej bułki
1/8 l mleka
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
jajo
sól
pieprz
4 dag tartej bułki
6 dag tłuszczu do smażenia
zielenina
Wykonanie
Najbardziej pracochłonne jest przygotowanie ryby. Zaczynamy od jej oczyszczenia, usuwamy błonę z jamy brzusznej, płuczemy i zdejmujemy skórę. Następny krok to odfiletowywanie.
Jak już mięso z ryby będzie gotowe, zabieramy się za resztę składników. Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na tłuszczu. Mięso, cebulę i bułkę dokładnie mielimy. Następnie dodajemy jajko, sól, pieprz i ewentualnie gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy na pulchną masę i dzielimy na porcje. W zależności od fantazji formułujemy okrągłe lub owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.