Pstrąg w winie

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Jest to idealne danie na babski wieczór. Z pewnością już niewielka ilość alkoholu zawartego w rybie obudzi sentymentalną naturę płci pięknej, która przestanie ubolewać nad spożytymi kaloriami i zacznie rozkoszować się wybornym smakiem soczystego mięsa ryby.

Składniki

4 pstrągi
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
5 dag masła
cebula
liść laurowy
skórka z cytryny
sól

Wykonanie

Pstrągi sprawiamy, myjemy i nasolone odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do rondla wlewamy wino, wkładamy drobno pokrojoną cebulę, kawałek skórki cytrynowej, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy pstrągi i gotujemy przez 15 min. Ugotowane ryby układamy na półmisku i polewamy rozpuszczonym masłem.

Roszponka z pomidorkami koktajlowymi i oliwą oraz kieliszek czerwonego wina to idealni towarzysze pstrąga w takim wydaniu.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28566 )
Array ( [docId] => 28566 )