Masz już dość tradycyjnych, smażonych filetów rybnych, albo ryby, która co prawda jest delikatna i upieczona, ale mdła i pozbawiona aromatu? Przekonaj się, że wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników, a otrzymasz danie, którego nie powstydziłaby się restauracja.
Składniki
kilka kawałków ryby (możliwie bez ości lub filety), najlepiej sandacz lub halibut
zielone szparagi lub inne warzywa np. kolorowa papryka
duża cebula
trzy ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa
3 łyżki mąki
pół kostki masła roślinnego
pół szklanki mleka
oliwa
kilka listków sałaty
Wykonanie
Przygotowanie ryby
Rybę opłukać, przyprawić solą, pieprzem i papryką, obsmażyć z obu stron i włożyć do żaroodpornego naczynia, lekko posmarowanego oliwą. Szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wyłożyć do naczynia wokół ryby. Cebulę wraz z czosnkiem (dwa ząbki) obsmażyć na złoty kolor na oliwie, dodając szczyptę soli i pieprzu, a następnie przykryć nią rybę.
Jeśli nie ma akurat szparagów, można zastąpić je na przykład kolorową papryką. Wówczas paprykę należy pokroić na cienkie paski i lekko zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
Przygotowanie sosu
W tym celu w rondelku roztopić masło roślinne, dodać mleko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz mąkę, pieprz i gałkę muszkatołową. Sos musi być rzadki. Jeśli jest za gęsty, dodać mleka. Sosem polać rybę i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni.
Przygotowaną rybę wyłożyć na talerz, udekorować listkami sałaty. Podawać z ziemniakami puree lub z ryżem.
Tak przyrządzona ryba najlepiej smakuje z ziemniakami puree, które układamy bezpośrednio na talerzu, a następnie na ziemniakach kładziemy rybę. W ten sposób otrzymujemy delikatną potrawę, a ziemniaki stanowią jej część, a nie dodatek.