Grzyby leśne nierzadko pozyskane z wielkim wysiłkiem, w tym przepisie odegrają ważną rolę. Smak węgorza zależeć będzie bowiem od rodzaju tegorocznych zbiorów. Apel zatem do domowych grzybiarzy o polowanie na szlachetne gatunki. Tylko dzięki nim smak sosu podkreśli cudowne mięso węgorza.
Składniki
sprawiony węgorz (około 1 kg)
2 szklanki śmietany kremowej
½ szklanki suszonych grzybów leśnych
¼ kostki masła
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Opłukane grzyby moczymy kilka godzin. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, odcedzamy (wywar zachowujemy) i kroimy w paseczki. Umytego węgorza osuszamy, kroimy na dzwonki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru grzybowego, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę przekładamy do brytfanny, posypujemy grzybami i wiórkami masła, zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy pod przykryciem 20 min. w temp. 180°.
Zobacz także: