Węgorz pieczony z grzybami

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-07-2012 r.

Grzyby leśne nierzadko pozyskane z wielkim wysiłkiem, w tym przepisie odegrają ważną rolę. Smak węgorza zależeć będzie bowiem od rodzaju tegorocznych zbiorów. Apel zatem do domowych grzybiarzy o polowanie na szlachetne gatunki. Tylko dzięki nim smak sosu podkreśli cudowne mięso węgorza.

Składniki

sprawiony węgorz (około 1 kg)
2 szklanki śmietany kremowej
½ szklanki suszonych grzybów leśnych
¼ kostki masła
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie

Opłukane grzyby moczymy kilka godzin. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, odcedzamy (wywar zachowujemy) i kroimy w paseczki. Umytego węgorza osuszamy, kroimy na dzwonki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

 

Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru grzybowego, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę przekładamy do brytfanny, posypujemy grzybami i wiórkami masła, zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy pod przykryciem 20 min. w temp. 180°.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 33925 )
Array ( [docId] => 33925 )