Jak przygotować sałatkę z pomidorów i kukurydzy

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 10-08-2012 r.

Jest to sałatka nie wymagająca poszukiwania składników, prosta w wykonaniu. Wystarczy letnie warzywo, jakim jest pomidor. W sezonie zachęcam do korzystania z pomidorów malinowych. Są o wiele smaczniejsze. Wykorzystując je, sałatka będzie dużo lepsza w smaku. A proste dodatki – cebula i czosnek dodadzą jej ostrości i aromatu, natomiast kukurydza – lekkiej słodyczy.

Składniki

60 dag pomidorów
½ pęczka szczypiorku
½ filiżanki kukurydzy (z puszki)
cebula
ząbek czosnku
15 dag kwaśnej śmietany
100 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz

Wykonanie

Pomidory myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy szypułki. Opłukany szczypiorek siekamy. Ziarenka kukurydzy, kawałki pomidora i szczypiorek przekładamy do miski i mieszamy. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Kwaśną śmietanę mieszamy na gładko z mlekiem, dodajemy cebulę, czosnek i sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Schładzamy przez kilkanaście minut w lodówce.

 

Najlepiej smakuje ze swojskim chlebem z chrupiącą skórką i grubą warstwą masła.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28601 )
Array ( [docId] => 28601 )