Nektarynki - są słodsze od brzoskwiń, od których pochodzą, zawierają także więcej składników odżywczych (beta karoten, potas, fosfor, wapń, witaminę C).
Jabłka - stanowią jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. W ich skórce znajduje się szereg substancji o działaniu przeciwnowotworowym.
Winogrona - wspomagają serce i naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Pomarańcze – zawierają ogromne ilości witaminy C, witaminę A oraz witaminy należące do grupy B, a także kwas foliowy i potas.
Banany - zawierają potas, witaminę C, błonnik, magnez. Dają poczucie sytości, tym samym ograniczają spożycie innych, bardziej tuczących pokarmów.
Kiwi - są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu. Są polecane osobom o wysokim ciśnieniu krwi.
Składniki
2 nektarynkiduże, twarde i winne jabłko
kilka winogron ciemnych lub jasnych
pomarańcza
banan
1-2 kiwi
sok z połówki cytryny
łyżeczka miodu
garść bakalii – całych lub posiekanych (np. rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe)