Sałatka to idealne danie na upalne dni. Wystarczy kilka prostych składników – i gotowe. Pamiętaj jednak, że jeśli masz ochotę „poszaleć” kulinarnie i zaskoczyć znajomych pysznym, nieco bardziej skomplikowanym wydaniem sałatki, możesz skorzystać z naszej propozycji. Wystarczy wybrać warzywa, które idealnie nadają się do grillowania, do tego kawałek piersi z kurczaka i gotowe. A jeśli wszystko dobrze przyprawimy – palce lizać. Przekonaj się sam.
Składniki
sałata, może być lodowa, mieszanka sałat, rukola bądź szpinak
2 papryki, najlepiej w różnych kolorach, np. żółta i pomarańczowa
bakłażan
cukinia
kalarepa
cebula
pierś z kurczaka – może być z indyka
oliwa z oliwek – najlepiej czosnkowa
przyprawy według uznania
piwo
Wykonanie
Warzywa płuczemy i kroimy według uznania – na paski, plasterki – nie za drobno. Mięso myjemy i przyprawiamy solą oraz przyprawą do grilla lub bardziej tradycyjnie – pieprzem i papryką. Uwaga – można zrobić marynatę np. miodową lub musztardową.
Rozpalamy grilla i układamy na nim kolejno warzywa i mięso, zaczynając od tych, które potrzebują najwięcej czasu, aby stać się miękkie, np. kalarepa i bakłażan oraz mięso. Warzywa posypujemy przyprawami. Całość grillujemy polewając od czasu do czasu piwem.