Składniki
25 dag młodego, świeżego szpinaku
15 dag pieczarek
2 pomidory
15 dag wątróbek drobiowych
2 łyżki sherry
odrobina (na czubku łyżeczki) cynamonu, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu
sól
Sos:
ząbek czosnku
2 cebulki – szalotki
2 łyżki oleju
3 łyżki czerwonego octu winnego
sól
czarny pieprz
Wykonanie
Szpinak czyścimy, dokładnie myjemy i otrząsamy z wody. Pieczarki po umyciu kroimy w paseczki. Pomidory zanurzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki a następnie w wąskie paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do misy.
Przygotowujemy sos : rozgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę, dwie łyżki oleju, trzy łyżki octu winnego, sól, odrobinę cukru i czarny pieprz dokładnie mieszamy. Powstałym sosem skrapiamy warzywa i wstawiamy na 30 minut do lodówki.