Sałatka z cukinii spełni nasze oczekiwanie, jeśli sos winegret będzie wystarczająco wonny. Ważna jest zatem odpowiednia mieszanka ziół. Według mnie najlepiej w tej roli sprawdzi się bazylia i tymianek. Świeże zioła nadadzą potrawie odpowiedni aromat. A bazylia idealnie podkreśli smak pomidorów.
Składniki
cukinia
4 pomidory
5 łyżek oliwy
25 dag sera mozzarella
ząbek czosnku
sok z cytryny
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
2 łyżki posiekanych mieszanych ziół
Wykonanie
Cukinię i pomidory myjemy i oczyszczamy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i dusimy krótko z obu stron na dwóch łyżkach oliwy. Następnie zdejmujemy je z patelni i studzimy. Pomidory i mozzarelę kroimy w plasterki. Przygotowane składniki układamy warstwami (plasterki cukinii, pomidor i mozzarella) w salaterce. Następnie zabieramy się za sos.
Czosnek obieramy i drobno kroimy. Pozostałą oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Przygotowanym sosem winegret polewamy sałatkę. Na kilka minut odstawiamy w chłodne miejsce, żeby zioła oddały cały aromat.
Zobacz także: