Sałatka z kapusty, śliwek i moreli

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-08-2012 r.

Sałatki pozwalają urozmaicić codzienne i świąteczne menu. Można podawać je w różnych postaciach i odmianach. Codzienna kolacja może okazać się całkiem przyjemną ucztą, jeśli serwowanym wędlinom towarzyszyć będzie soczysta sałatka udekorowana natką pietruszki i podana w estetyczny sposób.

Składniki

niewielka główka białej kapusty
15 dag suszonych śliwek
4 suszone morele
2 łyżki rodzynek
łyżka rozkruszonych orzechów włoskich
½ szklanki majonezu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
sok z ½ cytryny
gałązki natki pietruszki
sól

Wykonanie

Drobno poszatkowaną kapustę solimy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki, morele i rodzynki myjemy, następnie moczymy w letniej przegotowanej wodzie. Po 15 minutach odsączamy. Śliwki i morele kroimy w paseczki.

Kapustę lekko odciskamy, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy z sosem majonezowo-jogurtowym. Doprawiamy do smaku solą.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28605 )
Array ( [docId] => 28605 )