Okres letni to idealny czas na wyśmienite sałatki. Niestety często brakuje nam pomysłów. Te, które serwowaliśmy już przez pewien czas znudziły się. Pada wówczas pytanie: „Z czego tu zrobić kolejną?”. Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką, która przed skosztowaniem wydawała mi się dziwnym połączeniem smaków. Moja obawa była niesłuszna. Polecam wypróbować.
Składniki
średnia kapusta pekińska
puszka kukurydzy
czerwona papryka
250 g żółtego sera
250 g szynki
4 plastry ananasa z puszki
4 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie
Kapustę płuczemy, suszymy i szatkujemy. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w kostkę. To samo robimy z żółtym serem, szynką i ananasem. Gdy wszystkie składniki są gotowe przyrządzamy ucztę dla oczu.
W salaterce ustawiamy szklankę. Dookoła układamy warstwę kapusty, sera, papryki, szynki, kukurydzy i ananasa. Wyjmujemy szklankę i przygotowujemy błyskawiczny sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i śmietaną, doprawiamy. Gotowy sos wlewamy w otwór po szklance i zasiadamy do stołu.
Kolorowa, smaczna i błyskawiczna – czegóż chcieć więcej.