Kiedy wspominamy szpinak z dzieciństwa chyba większości z nas kojarzy się on z zieloną, mdłą papką, którą musieliśmy jeść „bo to zdrowo”. Okazuje się jednak, że szpinak może być nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. Wystarczy kilka składników i odrobina wyobraźni, a możemy przygotować wykwintne danie.
Szpinak zamiast sałaty
Coraz częściej w naszej kuchni gości szpinak. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że posiada wiele witamin, a także niepowtarzalny smak.
Jeśli planujemy przygotować sałatkę, nie oznacza to, że musimy kupić główkę sałaty – nic bardziej mylnego! Głównym składnikiem sałatki może być również szpinak, który świetnie komponuje się zarówno z kozim serem, boczkiem, orzechami czy sosem malinowym.
Szpinak i co dalej
Możliwości jest oczywiście wiele, natomiast ze szpinakiem znakomicie komponują się produkty o wyrazistym smaku, jak również niecodzienne kombinacje smaków. Co ważne – nie liczy się ilość, tylko jakość, dlatego też nie starajmy się na siłę dobrać zbyt wielu składników.
Szpinak z kozim serem
Kozi ser idealnie komponuje się ze szpinakiem. Najlepiej taki, który można lekko podgrzać na patelni. Delikatnie układamy go na liściach świeżego szpinaku, obkładamy truskawkami i polewamy balsamico.
Szpinak z wątróbką i sosem malinowym
Kolejne danie, które wzbudza nasze najgorsze wspomnienia z dzieciństwa to zapewne wątróbka. Oczywiście taka w sałatce ze szpinakiem niczym nie przypomina krwistej wątróbki podawanej w przedszkolu dwadzieścia czy trzydzieści lat temu. Dlatego śmiało – wystarczy pokroić na kawałki wątróbkę drobiową, dobrze obsmażyć i ułożyć na liściach szpinaku. Całość polewamy gorącym sosem malinowym: garść malin, trochę cukru, woda. Smakuje wyśmienicie.
Szpinak z szynką parmeńską i orzechami włoskimi
Nic dodać nic ująć. Składniki układamy jeden na drugim. Brakuje sosu. Polecam balsamico i lampkę białego wina na dodatek.