Brukselka z boczkiem

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 09-08-2012 r.

To danie najlepiej smakuje prosto z patelni. Podane z bagietką lub opiekanymi ziemniakami jest idealne na chłodniejsze dni. Warto pamiętać, że oprócz wartości smakowych brukselka ma do zaoferowania także bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Posiada również sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko.

Składniki

75 dag brukselki
20 dag chudego wędzonego boczku
30 dag marchewki
2 cebule
5 dag masła ziołowego
150 ml rosołu (instant)
starta gałka muszkatołowa
świeżo zmielony pieprz, sól

Wykonanie

Brukselkę oczyszczamy, myjemy i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki. Marchewki oczyszczamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek wysmażamy na suchej patelni i przekładamy na talerz. Na wytopiony z boczku tłuszcz przekładamy brukselkę, cebulę i marchewkę. Dusimy kilka minut na małym ogniu. Podlewamy rosołem i dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem.

 

Do warzyw dodajemy masełko ziołowe, przyprawiamy solą, gałką muszkatołową, pieprzem i mieszamy. Na warzywa wykładamy przesmażony boczek i serwujemy na stół.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28641 )
Array ( [docId] => 28641 )