Słowa: „Będziesz miała piękne włosy i zdrowe paznokcie” pamiętam do dziś . To zachęcający do jedzenia buraczków sposób mojej babci. Nie zawsze jednak trzeba z niego korzystać. Buraki z jabłkami nie wymagają bowiem dłuższego namawiania. A przepis babciny jest bardzo prosty – odrobinę tylko przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki
60 dag buraków
sól
cukier
1 dag masła
2 dag mąki
sok z cytryny
1/8 l śmietany
20 dag jabłek
Wykonanie
Młode buraki obieramy cienko ze skórki i ścieramy na tarce do warzyw o dużych otworach. Zalewamy je niewielką ilością wrzącej wody i dodajemy sól, cukier i masło. Całość gotujemy pod przykryciem. Gdy będą miękkie, dodajemy mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami zimnego wywaru i doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Po wyłożeniu buraków na salaterkę dodajemy do nich śmietanę i starte jabłka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodatek do obiadu gotowy.
Najlepiej smakują z ziemniakami i kotletami mielonymi.