Kotlety z ziemniaków z dynią

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-06-2012 r.

Nie muszą odmawiać sobie kotletów nawet Ci, którzy „krzywo” patrzą na mięso. Jest to wartościowe, niekłopotliwe i szybkie danie. Dynia, jako jeden z głównych składników, zapewni nam solidną porcję witamin. Dla wegetarianów w sam raz!

Składniki

1 kg ziemniaków
2 dag masła
2 jaja (rozdzielone)
łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag dyni
sól
6 dag tartej bułki
6 dag tłuszczu do smażenia
natka pietruszki lub zielona sałata

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki mielimy. Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Dodajemy pianę z białek, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy dynię startą na tarce o dużych otworach i solimy. Z przygotowanej masy formułujemy w bułce tartej nieduże, owalne kotleciki. Smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Układamy na papierze do pieczenia, by pozbawić je tłuszczu.

Podajemy ze śmietaną lub surówką z warzyw.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28638 )
Array ( [docId] => 28638 )