Cenne właściwości dyni znane są od wielu lat. Spożywanie dyni pod różnymi postaciami może pomóc nam zwalczyć niektóre problemy zdrowotne. Dynia jest bowiem źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Składniki :
- ćwiartka mniejszej dyni,
- dwa lub trzy średnie, kwaśne jabłka,
- sok z cytryny,
- miód.
Przygotowanie :
Dynię obrać, usunąć pestki i miąższ. Pokroić w kostkę. Jabłka pokroić, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do sokowirówki. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny.
Składniki :
- połowa mniejszej dyni,
- trzy banany,
- sok z jednej cytryny,
- miód lub brązowy cukier.
Przygotowanie :
Pokrojoną w kostkę dynię włożyć do garnka, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli jest mało soczysta, można dolać trochę wody. Miksujemy na jednolitą masę i dodajemy pokrojone banany, cukier lub miód oraz sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, do wystygnięcia.
Składniki :
- 2 szklanki musu dyniowego,
- pół szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- kostka masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- pół szklanki rodzynek.
Przygotowanie :
Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko, cukier waniliowy i mus dyniowy. Mąkę, sodę i przyprawy wymieszać w oddzielnej misce i dodać całość do masy. Mieszać, aż składniki się połączą, dodać rodzynki. Ciasteczka nakładać małą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 °C.
Składniki :
- połowa średniej dyni,
- jedna średnia cebula,
- kawałek korzenia imbiru (3 cm),
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- garść uprażonych pestek dyni i kilka łyżek gęstej śmietany – do dekoracji
Przygotowanie :
Miąższ dojrzałej dyni kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, posiekaną w kostkę, podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodajemy imbir i dynię. Mieszamy, zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy na małym ogniu, aż dynia będzie zupełnie miękka. Całość miksujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy na talerzu śmietana i pestkami dyni.