Zapiekane pory z boczkiem to niezwykły rarytas. Kiedy twoja rodzina spróbuje tej potrawy, to będzie nią niezwykle zaskoczona. Dużo osób nie lubi porów, ale w tej postaci na pewno im zasmakują. Nie zastanawiaj się więc, tylko przygotuj to danie twoim bliskim.
Składniki:
- 2 dosyć duże pory
- 1 kostka rosołowa- warzywna
- ½ łyżeczki cukru
- kilka plasterków cienko pokrojonego boczku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
W średniej wielkości garnku należy zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej i cukrem. Następnie dobrze umyte pory pokroić na nie za duże kawałki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować aż pory będą miękkie (pory nie mogą się rozgotować, muszą zachować swój kształt ).
Gdy będą już gotowe, to odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia. Później każdą porę zawijamy w plasterek boczku, smarujemy musztardą i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane pory układamy we wcześniej dobrze natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Następnie w miseczce wymieszać oliwę z ziołami prowansalskimi i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną smarujemy wszystkie pory i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.
Zobacz także: