Omlet azjatycki z ryżem i sosem sojowym

Kategoria: Wypieki wytrawne
Autor: Omelczuk Maria
Data: 24-08-2012 r.

Gdyby dwie przyjaciółki: Europa i Azja, chciały zjeść razem śniadanie, ugotowałyby właśnie taką potrawę. Prosta forma omletu i wyrafinowany smak składników charakterystycznych dla azjatyckiej kuchni to jest to! Jeżeli chcecie zaszaleć, możecie dodać jeszcze do nadzienia kiełki fasoli mung, pędy bambusa, a popularne pieczarki zastąpić grzybami shitake albo mun.

Składniki

szklanka białego ryżu
czerwona cebula
marchewka
mała zielona papryka
mała czerwona papryka
4-5 pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
6 dużych jajek
½ szklanki mleka
2 łyżki mąki
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie

Na początku zrób ryżowo-warzywne nadzienie. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu – we wrzącej, posolonej wodzie ok. 15-20 minut. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju i wrzuć umyte i drobno pokrojone warzywa: cebulę, marchew, papryki, pieczarki oraz ugotowany ryż. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sosem sojowym. Smaż pod przykryciem jakieś 5 minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną (mieszaj żeby się nie przypaliły!).

 

W międzyczasie weź dużą miskę i wbij do niej jajka, wlej mleko, wsyp mąkę, przypraw solą i pieprzem. Ubij wszystko mikserem na wysokich obrotach. Na specjalnej patelni do naleśników rozgrzej łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, wlej na niego połowę omletowej mieszanki i kolistym ruchem, rozprowadź równomiernie po całej patelni. Zmniejsz ogień, aby potrawa się nie przypaliła.

Kiedy omlet się już nieco zetnie (po około 1,5-2 minutach), posmaruj go połową warzywno-ryżowej mieszanki. Za pomocą drewnianej lub teflonowej szpatułki delikatnie podnieś połowę placka i połóż go na ryżu składając tym samym omlet na pół. Nie zdejmuj jeszcze dania z patelni! Przykryj za to omlet pokrywką, żeby nadzienie podgotowało się nieco i skleiło razem 2 połowy placka. Po około minucie zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie zsuń omlet na talerz. W ten sam sposób zrób drugi placek. Jedz póki ciepły!


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28656 )
Array ( [docId] => 28656 )