Jesienna zupa-krem z kurkami i dynią

Kategoria: Zupy
Autor: Omelczuk Maria
Data: 10-10-2012 r.

Ta wspaniała zupa jest prawdziwą kwintesencją jesieni. Często pojawiająca się w kulinariach Europy Środkowej i Wschodniej potrawa, w różnych krajach ma odrobinę inne wersje. Litwini i Ukraińcy na przykład dodają do niej nieco wędzonego bekonu, zaś polscy górale - startego oscypka.

Składniki

1 kg miąższu dyni
400 g świeżych kurek
2 łyżki masła
3 duże szalotki
2 łyżki świeżej szałwi, drobno posiekanej
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 litr warzywnego lub drobiowego bulionu
szklanka śmietany 18%
sól, biały pieprz – do smaku
2 łyżki orzeszków piniowych - uprażonych na suchej patelni i drobno posiekanych

Wykonanie

Pokrój dynię w dość małe kawałki. Umyj dokładnie kurki, osusz je i posiekaj. W dużym garnku roztop masło i wrzuć na nie dynię. Gotuj, mieszając aż stanie się delikatnie brązowa. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę szalotkę i poczekaj aż się zeszkli. Wtedy wymieszaj kurki oraz szałwię. Smaż warzywa około 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

 

Wlej wino, wymieszaj wszystko dobrze i poczekaj aż alkohol odparuje (koniecznie zdejmij pokrywkę!). Po około 3 minutach zalej wszystko bulionem; dopraw solą i białym pieprzem. Gotuj na małym ogniu aż dynia stanie się wystarczająco miękka (10 minut). Zdejmij z żaru, pozwól zupie trochę przestygnąć i od razu dodaj śmietanę. Używając blendera lub robota kuchennego zmiksuj potrawę na krem o jednolitej konsystencji.

Podawaj w głębokich talerzach, posypawszy wierzch zupy uprażonymi orzeszkami piniowymi.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28685 )
Array ( [docId] => 28685 )