Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 20-10-2012 r.

Czas chłodników za nami. W związku jednak z tym, że dopiero wkraczamy w okres jesienny, możemy zacząć od lżejszych zup, bez mięsistych wywarów. Proponuję zatem kapuśniak ze słodkiej kapusty. Prosty przepis, bez skomplikowanych składników. Warzywa do nabycia w najbliższym warzywniaku, danie nie wymaga odwiedzenia wielkich targowisk. A kapuśniak jest pyszny i pożywny.

Składniki

60 dag białej kapusty
10 dag marchwi
10 dag pietruszki
średnia cebula
25 dag dojrzałych pomidorów
1½ łyżki smalcu
natka pietruszki
3 łyżki mąki
majeranek
ziele angielskie (zmiażdżone)
cukier
sól

Wykonanie

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wrzątku i gotujemy do miękkości. Pomidory trochę podduszamy, przecieramy przez sito i dodajemy do kapuśniaku. Pokrojoną cebulę przesmażamy na smalcu, wsypujemy mąkę, lekko zrumieniamy i dodajemy do kapuśniaku. Przyprawiamy do smaku przyprawami, solą i cukrem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Gdy przyjdą mrozy, proponuję wersję na wywarze z żeberek wołowych i z kapustą kiszoną bogatą w witaminę C.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28686 )
Array ( [docId] => 28686 )