Kartoflanka – tradycyjnie przyprawiona pietruszką i szczypiorkiem, pachnąca wędzonym boczkiem i czosnkiem. Dobry pomysł na obiad w jednym garnku, tym bardziej teraz, kiedy młode ziemniaki smakują najlepiej. Co ważne, zachowuje swój aromat także na drugi dzień. Tym samym wystarczy większy kociołek i można pogodzić przyjemne z pożytecznym – obiad gotowy i dużo czasu dla siebie.
Składniki
50 dag ziemniaków
por
2 pietruszki
2 marchewki
pół selera
2 cebule
10 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy śląskiej
6 szklanek bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
¼ łyżeczki kminku
listek laurowy
pół szklanki śmietany
pęczek szczypiorku
majeranek, sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki, por, marchewki, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę i boczek. Smażymy aż cebula się zrumieni. Wyjmujemy i odkładamy na talerzyk.
Do rondla wkładamy resztę warzyw, dusimy na tłuszczu, zalewamy bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 30 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek z cebulą. Podgrzewamy 5 min. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i danie gotowe.