Krem paprykowo-pomidorowy

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Przyszła pora na zupy w wydaniu jesiennym. Chłodniejsze dni i słota, zachęcają do spożycia rozgrzewających potraw, które ogrzeją nas od wewnątrz i dodadzą energii. W tej roli doskonale sprawdzi się delikatnie ostry, paprykowo-pomidorowy krem. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia organizm, dzięki zawartości czosnku.

Składniki

6 czerwonych papryk
puszka pomidorów
ząbek czosnku
2 cebule
2 marchewki
łyżeczka ostrej papryki w proszku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 łyżki śmietany 30%
olej do smażenia
sól
pieprz

Wykonanie

Cebulę i czosnek kroimy i lekko przesmażamy w garnku na oleju. Dodajemy oczyszczoną z nasion, pokrojoną paprykę i dusimy ok. 10 minut. Dokładamy pokrojoną w plastry marchewkę, dolewamy pół szklanki wody i dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy następne 5 minut. Całość miksujemy i dodajemy paprykę w proszku (zarówno ostrą, jak i słodką). Następnie doprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy.

Po nalaniu kremu na talerze, ozdabiamy kleksem śmietany. Można podawać z grzankami czosnkowymi.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28684 )
Array ( [docId] => 28684 )