Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Najbardziej lubię ją jednak w wersji zapiekanej. Tradycyjne grzanki zastępujemy kromkami bagietek. Na każdej z nich układam grubą warstwę startego sera i układam na miseczkach z zupą. Delikatnie wstawiam do piekarnika i czekam aż ser się zarumieni. Zapieczona nie tylko ładnie wygląda ale także wyśmienicie smakuje.
Składniki
50 dag cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki masła
200 ml białego wina
1 l bulionu
pęczek estragonu
8 kromek bagietki
10 dag startego sera gouda
sól, pieprz świeżo mielony
Wykonanie
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek obieramy i siekamy. W garnku podgrzewamy masło i podduszamy w nim cebulę i czosnek. Na koniec wlewamy białe wino i przez chwilę gotujemy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy przez kolejne 15 min. Estragon po umyciu osuszamy i dodajemy razem z solą i pieprzem.
Bagietki kroimy na kromki. Każdą z nich posypujemy grubo startym serem. Następnie przygotowaną zupę cebulową wlewamy do żaroodpornych kokilek i wkładamy bagietkę na wierzch każdej z nich. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy na złoto-brązowy kolor w temp. 200° przez 10 minut. Przed podaniem trochę ostudzamy.
Zobacz także: