Aby ustalić BMI (body mass index), należy podzielić masę ciała podaną w kilogramach przez kwadrat wzrostu podany w metrach. Jeżeli uzyskany wynik mieści się w granicy 18,5-25, oznacza to że Twoja waga jest prawidłowa. W takiej sytuacji zalecany przyrost masy wynosi od 11 do 16 kilogramów. BMI między 25 a 30 oznacza nadwagę, wówczas w ciąży nie powinnaś przytyć więcej niż dwanaście kilogramów. Jeżeli przed ciążą borykałaś się z otyłością (BMI powyżej 30) podczas czterdziestu tygodni oczekiwania na dziecko nie powinnaś przybrać więcej niż dziewięć kilogramów.
Wiele osób zastanawia się skąd tak duży przyrost masy, skoro średnia waga donoszonego noworodka to około trzy tysiące pięćset gramów. Na całościowy przyrost masy ciała składa się powiększona macica, łożysko, wody płodowe, powiększone piersi, dodatkowa warstwa tłuszczu na okres karmienia piersią, woda zgromadzona w tkankach i zwiększona objętość krwi.
Warto zaznaczyć, że zarówno zbyt wysoki jak i zbyt niski przyrost masy ciała w ciąży jest zjawiskiem niebezpiecznym. Mały przyrost wagi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem porodu przedwczesnego, zaś za dużo dodatkowych kilogramów zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej i nadciśnienia tętniczego.