Najlepszą ochroną naszego dziecka przed alergią jest przynajmniej 6 miesięczne karmienie dziecka piersią. To jedyna skuteczna ochrona przed tą przypadłością. Wprowadzając ubogacenia do diety musimy szczególnie ostrożnie i stopniowo włączać następujące produkty: mleko krowie, kozie i różnego rodzaju przetwory mleczne, jajka, miód, zboża, owoce cytrusowe, maliny, truskawki, poziomki, banany, warzywa - zwłaszcza pomidory, pietruszkę i seler.
Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są wysypka i problemy układu oddechowego zwłaszcza katar, duszności czy astma oraz problemy oczu - zwłaszcza dotyczące spojówki.
Leczenie odbywa się na zasadzie całkowitego lub krótkotrwałego eliminowania szkodliwych produktów. W zamian wyeliminowanych produktów należy dietę uzupełnić produktami o zbliżonych wartościach odżywczych. Zmiany w diecie powinny być konsultowane z lekarzem pediatrą. Pamiętajmy, że jadłospis dziecka musi być zarówno urozmaicony jak i wartościowy.
W przypadku gdy dziecko uczulone jest na mleko - czyli główny składnik diety w pierwszych latach życia - w zamian podawane są preparaty wzbogacone o hydrolizatory mleka. Ich zdaniem jest obniżenie działania alergizującego poprzez rozbijanie dużych cząsteczek białka na znacznie mniejsze.