Poniżej prezentujemy kilka porad, jak ułatwić i usprawnić podawanie posiłków i żywienie chorego:
- Stosuj podkładki pod talerze: chorzy często rozlewają napoje i rozrzucają posiłki.
- Zaopatrz chorego w fartuszek, śliniak, serwetkę, tak żeby zabezpieczyć odzież wierzchnią.
- Talerz powinien się odróżniać kolorem od obrusu i posiłku.
- Zapewnij właściwe warunki, dobre oświetlenie, wygodną pozycję przy stole.
- Zapewnij choremu spokój podczas jedzenia, nie rozpraszaj go.
- Jeżeli chory posługuje się jeszcze sztućcami, powinny one być wyposażone w grubsze niż standardowo rączki, pomoże to w ich właściwym trzymaniu.
- Spożywaj posiłki razem z chorym.
- Napoje podawaj w kubkach z dozownikami.
- Jeżeli posiłek obejmuje kilka potraw, podawaj je według ustalonej przez Ciebie kolejności, nie podawaj ich jednocześnie.
- Potrawy powinny być doprawione przez opiekuna, chorzy często niewłaściwie dozują przyprawy (sól, pieprz, cukier itp.).
- Potrawy powinny być miękkie i dobrze pokrojone, unikaj kości, twardych kawałków, ciężkich do pogryzienia i połknięcia.
- Jeżeli chory ma istotne problemy z połykaniem, posiłki podawaj w formie papki, musu, półpłynnej.