Zgaga powstaje na skutek nieprawidłowo działającego dolnego zwieracza przełyku. To on w warunkach prawidłowych zapobiega cofaniu się treści pokarmowej w wyższe piętra układu trawiennego. Odczucie pieczenia spowodowane jest kwaśną treścią pochodzącą z żołądka.
Dolegliwości te występują u znacznej części osób. Ryzyko ich wystąpienia wzrasta u osób palących, u osób z nadwagą, a także u tych nadużywających kofeiny i alkoholu. Ze statystyk wynika, że 25% kobiet w ciąży dotyczy problem piekącego przełyku.
Zgaga nie zawsze oznacza poważne problemy zdrowotne. Należy jednak pamiętać, że przewlekłe zarzucanie treści pokarmowej może uszkodzić dolną część przełyku. Częste pojawianie się dyskomfortu może sugerować występowanie choroby refluksowej, która prowadzi do zapalenia błony śluzowej przełyku a w konsekwencji do owrzodzeń i zwężenia przełyku.
W profilaktyce nawracających się napadów zgagi zaleca się zmianę diety i trybu życia. Na początku warto wprowadzić obserwację, która pomoże ustalić po jakich pokarmach odczuwamy dyskomfort. Gdy znajdziemy takie produkty, należy je wyeliminować. Najczęściej zgagę powodują napoje gazowane, tłuste i obfite posiłki, a także kawa i alkohol.