Często zapominamy, iż w naszej codziennej diecie dużo jest produktów, po które w okresie jesienno-zimowym powinnyśmy częściej sięgać i czerpać korzyści z bogatej oferty witaminowej, która w efekcie powoduje, iż nasz organizm lepiej broni się przed złą pogodą i infekcjami.
Właściwości cytryny
W naszej kuchni i naszym codziennym menu powinny pojawić się owoce cytrusowe - a w szczególności cytryny. Są bogate w witaminę C, potrzebną do wytwarzania białych krwinek i co za tym idzie do walki z wirusami i bakteriami. Stosowana często (np. dodawana do herbaty czy domowej sałatki) pomaga w zwalczaniu przeziębienia i kataru. Łagodzi ból gardła i wzmacnia układ odpornościowy.
Należy pamiętać, aby nie wyciskać jej bezpośrednio do wrzącej wody, kiedy robimy herbatę tylko odczekać parę minut i dodać kiedy woda będzie troszkę chłodniejsza, aby zachować cale dobrodziejstwo witamin.
Właściwości miodu
Innym produktem, który powinien być obecny zimą w naszej kuchni jest miód. Zawiera on swoisty, naturalny antybiotyk - inhibinę, która skutecznie walczy z bakteriami atakującymi górne drogi oddechowe. Inhibina we współpracy z tymolem, cyneolem i rutyna, zawartymi w miodzie, doskonale chroni i uodparnia organizm.
Skuteczna profilaktyczna dawka dzienna miodu dla dorosłego człowieka to od trzech do pięciu łyżek rozpuszczonych w ciepłej wodzie, podzielonych na trzy porcje w trakcie dnia.
Właściwości papryki
Do wszelkich kanapek doskonale pasuje czerwona papryka. Wiele osób nie wie, że zawiera ona więcej witaminy C niż cytrusy.