Nadciśnienie niejednokrotnie rozwija się bezobjawowo, przez co po jego wykryciu okazuje się, że w organizmie doszło już do poważnych uszkodzeń w układzie sercowo-naczyniowym. W celach profilaktycznych, jak i łagodzących objawy schorzenia warto postawić na zioła i tworzone z nich mieszanki ziołowe.
Jemioła, głóg i granat
Jednym z najpopularniejszych ziół, których używa się przy nadciśnieniu jest głóg, a konkretnie jego kwiatostan i owoce, które dzięki zawartości rutyny uszczelniają naczynia włosowate i doskonale poradzą sobie z niewielką nadwyżką ciśnienia, doprowadzając je do bezpiecznego poziomu, czyli 12/80 mmHg – 13/80 mmHg. Wpływa również na lepsze ukrwienie oraz kurczliwość mięśnia sercowego, dzięki czemu zwiększeniu ulega przepływ wieńcowy.
W walce z nadciśnieniem nieodzowne jest ziele jemioły. Wystarczy 14 dni regularnego stosowania wyciągu z tej rośliny, aby zauważyć spadkową tendencję ciśnienia krwi.
Lepsze funkcjonowanie mięśnia sercowego, a co za tym idzie zwiększenie w nim przepływu krwi pozwalające zapobiegać niebezpiecznej chorobie cywilizacyjnej zapewnia sok z granatu, który dodatkowo łagodzi dolegliwości związane z chorobą wieńcową i opóźnia starzenie się organizmu.
Warto także sięgnąć po fiołek trójbarwny, miłorząb japoński, rutę, grykę, rozmaryn, melisę, mniszka, serdecznika, walerianę oraz czarny bez.
Mieszaj, pij i obniżaj ciśnienie
Aby obniżyć ciśnienie wymieszaj ze sobą po 50 gram ziela ruty i jemioły, liści rozmarynu i poziomki, kwiatostanu głogu z 25 gramami ziela serdecznika i skrzypu, owoców jarzębiny, kłączy perzu i korzenia mniszka. Weź 3 duże łyżki stołowe mieszanki i zalej je 3,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej. Postaw na mały ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie pozostaw na 5 minut, potem wymieszaj, przecedź i wlej do termosu.
Pij szklankę tego odwaru trzy razy w ciągu dnia, pół godziny przed posiłkiem. Inną mieszanką, która pomoże Ci przy tej zbyt wysokim ciśnieniu krwi jest połączenie 20 gram morszczynu, po 25 gram korzeni kozłka i ziela ruty, po 30 gram owocu głogu, ziela jemioły i czarnego bzu oraz po 40 gram ziela skrzypu, owocu róży. Wymieszaj składniki. Do łyżki mieszaki dolej szklankę wrzącej wody i zostaw do zaparzenia. Pij 2 razy dziennie rano i wieczorem.
Zobacz także: