Lecznicze właściwości pokrzywy

Autor: Trochimiuk Emilia
Data: 12-06-2012 r.

Zawitała wiosna, przyroda się odmładza , rozkwita. Zioła wiosenne dostarczają siły i witalności. Wśród nich - pokrzywa. Ta świeża zielona zawiera więcej właściwości leczniczych niż wysuszona. A zatem warto sięgnąć po ten lek podarowany przez naturę.

Pokrzywy zawierają szczególnie dużo żelaza i wapnia oraz witaminę A i C a także białko. Żelazo pokrzywy cechuje duża biologiczna przyswajalność. Na niedokrwistość zaleca się picie świeżego soku z pokrzywy, dwa razy dziennie po łyżce. Herbata z pokrzywy ma działanie wspomagające przy wielu dolegliwościach takich jak:

  • cukrzyca
  • choroby dróg moczowych
  • choroby śledziony
  • alergie
  • reumatyzm i artretyzm
  • zaburzeniach trawienia

Zobacz jak przygotować zupę z pokrzywy. Znajdziesz ją tutaj

Trochimiuk Emilia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29270 )
Array ( [docId] => 29270 )