Opakowania kartonowe a skandynawskie lasy
Choć trudno w to uwierzyć, opakowania kartonowe do żywności pochodzą wprost ze Skandynawii. Tamtejsze drzewa dostarczają bowiem wysokiej jakości celulozę, której długość wpływa na jakość opakowania chroniącego żywność.
Należy zauważyć, że stosowanie „kartonów” ma pozytywny wpływ na środowisko ze względu na stosunek ich masy do masy zapakowanej żywności – zaledwie 5% to waga opakowania. W przypadku opakowań zwrotnych opakowanie stanowi aż 40% przewożonej masy. Trzeba zatem spalić dużo więcej paliwa, aby przewozić żywność w butelkach zwrotnych.
Tego typu opakowania, ze względu na wysoką jakość celulozy w nich zawartą, stanowią gratkę dla przetwórców. Można z nich uzyskać materiały meblarskie, a nawet budowlane!
Jak segregować kartony
Przed wyrzuceniem do odpowiedniego kosza należy papier wypłukać, zgnieść oraz pozbawić plastikowej nakrętki, która powędruje do „plastiku”.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 25 października 2005 roku opakowania papierowe po napojach również powinny tam powędrować.