Zdecydowanie się na żywność ekologiczną to świadome i odpowiedzialne podejście do jedzenia. Żywność ekologiczna, czyli jaka? Produkowana metodami rolnictwa ekologicznego, z dbałością o wyeliminowanie pestycydów i sztucznych nawozów, przy zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Często pojęcie to bywa mylone z określeniem „zdrowa żywność”. Żywność ekologiczna jest żywnością certyfikowaną. Taki status przyznaje się po spełnieniu warunków zawartych w rozporządzeniu Unii Europejskiej. Natomiast termin „zdrowa żywność” to nazwa powstała jedynie dla celów marketingowych.
Ekologiczna a tradycyjna
Czym jednak różni się żywność ekologiczna od tradycyjnej? Do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. W gospodarstwach ekologicznych do żywienia zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego gospodarstwa. Ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają także sztucznych barwników, środków konserwujących, smakowych, zapachowych. Na całym świecie rośnie popyt na żywność wysokiej jakości wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących czyli żywność ekologiczną. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych "markowych" produktów, zdarzają się przypadki jej fałszowania.