Żywność ekologiczna

Autor: Czapla Agata
Data: 23-10-2012 r.

Na szczęście minęły już czasy, kiedy jeść trzeba było tylko to, co akurat było w sklepie. Teraz dostęp do żywności jest nieograniczony, co stwarza ogrom możliwości. Fast foody, po okresie wielkiej popularności, powoli odchodzą do lamusa. Teraz czas na żywność ekologiczną.

Zdecydowanie się na żywność ekologiczną to świadome i odpowiedzialne podejście do jedzenia. Żywność ekologiczna, czyli jaka? Produkowana metodami rolnictwa ekologicznego, z dbałością o wyeliminowanie pestycydów i sztucznych nawozów, przy zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Często pojęcie to bywa mylone z określeniem „zdrowa żywność”. Żywność ekologiczna jest żywnością certyfikowaną. Taki status przyznaje się po spełnieniu warunków zawartych w rozporządzeniu Unii Europejskiej. Natomiast termin „zdrowa żywność” to nazwa powstała jedynie dla celów marketingowych.

Ekologiczna a tradycyjna

Czym jednak różni się żywność ekologiczna od tradycyjnej? Do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. W gospodarstwach ekologicznych do żywienia zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego gospodarstwa. Ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają także sztucznych barwników, środków konserwujących, smakowych, zapachowych. Na całym świecie rośnie popyt na żywność wysokiej jakości wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących czyli żywność ekologiczną. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych "markowych" produktów, zdarzają się przypadki jej fałszowania.

Żywność na medal

W związku z tym w krajach Unii Europejskiej wprowadzono system kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Graficznym odzwierciedleniem tego, że produkt został wytworzony zgodnie z tym systemem jest wspólnotowy znak "Rolnictwo ekologiczne" umieszczony na etykiecie produktu. Żywność ekologiczną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w specjalistycznych marketach, w wydzielonych działach hipermarketów. Jeśli mieszkamy w mniejszej miejscowości, możemy zrobić zakupy za pośrednictwem Internetu.

Agata Czapla

Czapla Agata

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Pięć pytań o ewidencję w BDO – poznaj odpowiedzi!

pobierz

Odpady opakowaniowe po środkach niebezpiecznych – jak je rozróżnić

pobierz

Nowe zasady dotyczące magazynowania odpadów

pobierz

Obowiązujące zasady audytu środowiskowego

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29756 )
Array ( [docId] => 29756 )