Jeżeli nowości oświatowe wejdą w życie, to dyrektor szkoły wycofa ze szkolnych sklepików niezdrową żywność pod groźbą zerwania umowy z najemcą prowadzącym tę usługę w placówce. Projekt nowelizacji ustawy i bezpieczeństwie żywności i żywienia wymaga jeszcze poprawek, ale został już pozytywnie zaopiniowany przez rząd.
Dyrektor szkoły musi pamiętać o profilaktyce
Dyrektor szkoły ma obowiązek stwarzania dla uczniów warunków harmonijnego rozwoju psychofizycznego poprzez aktywne działania prozdrowotne (art. 39 ust. 1 pkt 4 ustawa o systemie oświaty). Działania edukacyjne i realizacja treści objętych programem z zakresy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej to jednak za mało w odniesieniu do konieczności przeciwdziałania chorobom przewlekłym będących skutkiem spożywania produktów zawierających nadmierne ilości cukru, soli czy nasyconych kwasów tłuszczowych.
Nowości oświatowe mogą sprawić, że inicjatywa którą podejmuje dyrektor szkoły w związku z promocją zdrowego odżywania nie będzie wyłącznie teorią, ale działaniem zintegrowanym z zasadami żywieniowymi stosowanymi w szkole.