20 grup produktów dopuszczonych do sprzedaży w placówkach oświatowych

Data: 30-08-2016 r.

Można sprzedawać w szkole drożdżówki, ale nie z ciasta głęboko mrożonego – takie wymagania wprowadza rozporządzenie ministra zdrowia. Określa ono wymagania, jakie powinny spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych. Nowe przepisy wchodzą w życie 1 września 2016 r., ale do 31 grudnia 2016 r. można stosować stare rozporządzenie.

Szczegółowe wymagania określa rozporządzenie

Rozporządzenie wprowadza 20 grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Wśród dopuszczonych produktów znalazły się drożdżówki, a także inne pieczywo, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego. Ze słodyczy dostępna będzie także czekolada o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej oraz bezcukrowe gumy do żucia.

 

Cześć z dopuszczonych produktów będzie musiała spełniać dodatkowe wymagania, a mianowicie zawierać nie więcej niż:

  • 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
  • 15 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
  • 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku pieczywa półcukierniczego i cukierniczego – nie więcej niż 0, 45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu.

20 grup produktów dopuszczonych do sprzedaży

Lista grup środków spożywczych:

1) pieczywo, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego,

2) pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego,

3) kanapki,

4) sałatki i surówki,

5) mleko,

6) napoje zastępujące mleko, takie jak napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy, jaglany, kokosowy lub migdałowy,

7) produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów,

8) zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe,

9) warzywa,

10) owoce,

11) suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona bez dodatku cukrów, substancji słodzących zdefiniowanych w przepisach unijnych oraz bez dodatku soli,

12) soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne,

13) przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli,

14) koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, o których mowa w pkt 6, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne, o których mowa w pkt 7, bez dodatku cukrów i substancji słodzących, o których mowa w przepisach unijnych,

15) naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa,

16) napoje przygotowywane na miejscu, które nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia,

17) napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w przepisach unijnych,

18) bezcukrowe gumy do żucia,

19) czekolada gorzka o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej,

20) inne.

Opracowanie: Michał Kowalski

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Jak oduczyć dziecko przeklinania

pobierz

Nowe zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów

pobierz

Reforma oświaty

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 39410 )
Array ( [docId] => 39410 )