Posiłki takie powinny być w formie jednego dania gorącego a rodzaj i temperatura napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych, przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Wartość takich posiłków, które spełniają powyższe wymagania będzie stanowiła przychód podlegający zwolnieniu z opodatkowania na podstawie art 21 ust 1 pkt 11 i 11b ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361 ze zm.)
Wartość świadczeń rzeczowych wynikających z przepisów bhp wyłączona jest z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne (a tym samym i na ubezpieczenie zdrowotne). Zwolnienie ze składek wynika z § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. z 1998 r. nr 161, poz. 1106 ze zm.).
Podstawa prawna:
- art 21 ust 1 pkt 11 i 11b ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn. Dz. U. z 2012 r. poz. 361 ze zm.),
- art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. Kodeks pracy (tekst jedn. Dz. U. z 1998r. nr 21, poz. 94 ze zm.),
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279).
Autor: dr Katarzyna Trzpioła, wykładowca na wydziale Zarządzania UW
Opracowanie redakcyjne: Katarzyna Brzozowska
Zobacz także: