Pracownik narażony na urazy rąk musi korzystać z odpowiednich rękawic

Data: 15-10-2013 r.

Pracownikom mającym kontakt z przedmiotami lub materiałami ostrymi, a więc np. osobom zatrudnionym w dziale produkcji w zakładzie mięsnym, nie wystarczą zwykłe gumowe rękawice. Należy zadbać o to, by środki ochrony indywidualnej były zawsze dostosowane do rodzaju wykonywanej pracy.

Środki ochrony indywidualnej należy stosować w sytuacjach, kiedy nie można uniknąć zagrożeń lub nie ma możliwości ich ograniczenia za pomocą środków ochrony zbiorowej bądź odpowiedniej organizacji pracy. Przy ręcznym posługiwaniu się ostrymi narzędziami powinny być stosowane środki ochrony indywidualnej dłoni, przedramienia, tułowia i części udowej kończyn dolnych.

Prace stwarzające ryzyko urazów rąk, a tym samym wymagające stosowania środków ochrony kończyn górnych, to m.in.:

  • prace z użyciem przedmiotów lub materiałów ostrych, tnących, kłujących, parzących lub szczególnie chropowatych albo inne narażające na uszkodzenia rąk,
  • cięcie mięsa i usuwanie kości za pomocą noży.

Warto pamiętać, że wyjątkiem od tej zasady są prace przy obsłudze maszyn, przy których istnieje niebezpieczeństwo wciągnięcia rękawicy.

Rękawice gumowe nie chronią przed przecięciem palców. Dlatego w przypadku pracowników narażonych na urazy cięte bądź kłute rąk najlepiej zastosować rękawice z dzianin poliestrowych, stylonowych, poliamidowych, aramidowych (np. Kevlar) i rdzeniowych (włókna metalowe w oplocie z włókien syntetycznych) lub kółek metalowych wykonanych ze stali nierdzewnej.

Przed wprowadzeniem do stosowania rękawice (także inne środki ochrony indywidualnej) powinny uzyskać pozytywną opinię załogi (społecznego inspektora pracy, przedstawiciela pracowników). Środki ochrony indywidualnej muszą spełniać wymagania rozporządzenia w sprawie zasadniczych wymagań dla środków ochrony indywidualnej oraz być oznakowane znakiem CE.

W przypadku zakładów mięsnych, dobierając rodzaj rękawic ochronnych, jak również innych środków ochrony indywidualnej, nie można zapominać o wymaganiach HACCP.


Lesław Zieliński
, były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy, rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS


Zobacz także:

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak wybierać nowoczesne źródła światła do mieszkania

pobierz

Zasady BHP elektryka

pobierz

Pierwsza pomoc

pobierz

Protokół powypadkowy – wzór dokumentu

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 24295 )
Array ( [docId] => 24295 )

Array ( [docId] => 24295 )