Pracodawca musi zapewnić pracownikom profilaktyczne posiłki i napoje

Kategoria: Warunki pracy
Data: 09-12-2013 r.

Pracodawca musi zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określają przepisy rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Regulacje związane z problematyką profilaktycznych posiłków i napojów zostały zawarte również w rozporządzeniu w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie:

  • wody zdatnej do picia lub innych napojów – wszystkim pracownikom,
  • wody i innych napojów (np. wody mineralnej, herbaty, soków owocowych) – pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych.

Ilość, rodzaj i temperatura napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy oraz potrzeb fizjologicznych pracowników. Napoje zimne lub gorące (w zależności od warunków wykonywanej pracy) trzeba zapewnić pracownikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu (czyli w pomieszczeniach, miejscach wykonywania pracy, w których panuje wysoka temperatura), charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25ºC,
  • w warunkach mikroklimatu zimnego (gdzie panuje niska temperatura), charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10ºC lub powyżej 25ºC,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu jednej zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28ºC.

Napoje powinny być:

  • odpowiednio zimne lub gorące – w zależności od warunków wykonywania pracy,
  • wzbogacone w sole mineralne i witaminy – w przypadku wykonywania pracy w warunkach gorącego mikroklimatu,
  • dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej i w ilości zaspokajającej ich potrzeby.

Szczegółowe zasady wydawania napojów ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak wybierać nowoczesne źródła światła do mieszkania

pobierz

Zasady BHP elektryka

pobierz

Poznaj skuteczne sposoby zmniejszania ryzyka wypadków przy pracach na wysokości

pobierz

Profilaktyka porażeń prądem elektrycznym i pierwsza pomoc

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 33120 )
Array ( [docId] => 33120 )