Wiśnie lub czereśnie użyte w przepisie są suszone, dlatego przed dodaniem ich do ciasta trzeba namoczyć je w likierze. Jeśli nie znalazłeś w sklepie tych owoców, spróbuj wersji z suszonymi żurawinami. Takie ciasteczka na pewno będą równie pyszne.
Składniki
150 g mąki
40 g sypkiego kakao
100 g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
50 g suszonych wiśni lub czereśni
1-2 łyżki wiśniowego lub czereśniowego likieru
Wykonanie
Pokrój suszone wiśnie lub czereśnie na mniejsze cząstki, przełóż je do miseczki i zalej likierem; wymieszaj łyżką i odstaw na godzinę. W tym czasie wyjmij masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Przesiej do głębokiego naczynia mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Dosyp cukier, a potem masło – utrzyj wszystko mikserem. Na końcu dodaj nasączone w likierze wiśnie lub czereśnie i ponownie zmiksuj, aby masa była dość jednolita. Jeśli jest ona zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę likieru, jeśli zbyt mokra – trochę mąki.