Jabłka w cieście to przysmak znany chyba każdemu. Aby jednak udoskonalić „tradycyjny” przepis warto zamiast zwykłego mleka dodać do ciasta jogurt lub śmietanę, a do żółtek – cukier wanilinowy. Dla cierpliwych polecam również dodanie do ciasta piany z białek – ciasto będzie wówczas jeszcze bardziej puszyste.
Składniki
4-5 jabłek
3 szklanki mąki
0,2 l śmietany 18% lub mały jogurt naturalny
2 jajka (żółtka)
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
oliwa z oliwek do smażenia
cukier waniliowy
Wykonanie
Jabłka umyć i obrać ze skórki, pokroić na talarki. Do wysokiego naczynia wsypać przesianą mąkę. Dodać szczyptę soli, aby ciasto się nie przypalało. Następnie ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy żółtka będą ubite dodać śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszać. Wlać do naczynia z mąką i dokładnie wymieszać mikserem, aby nie było grudek. Dodać łyżkę oliwy.
Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest za gęste – dodajemy odrobinę mleka lub wody i dokładnie mieszamy. Można również dodać mąki jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie.