Kruche ciasto z poziomkami - prosty przepis

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 30-06-2014 r.

Moja rodzina wręcz uwielbia poziomki. Dlatego też wymyśliłem przepis na kruche ciasto, tartę z poziomkami i bitą śmietaną. Kiedy spróbowałem go po raz pierwszy, to na prawdę byłem nim zaskoczony. Smakuje wręcz wybornie.

Składniki:

  • 50 dag mąki krupczatki
  • 25 dag masła roślinnego lub margaryny PALMY
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 35 dag poziomek
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

Mąkę krupczatkę przesiekać razem z masłem lub margaryną oraz cukrem. Następnie dodać żółtko i wodę. Dokładnie wyrobić ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. Później tortownicę należy wyłożyć ciastem (całe dno oraz brzegi do połowy), ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Ciasto powinno mieć zloty kolor.

Gdy ciasto się upiecze, wyjąć je z piekarnika i zdjąć brzeg tortownicy. Ostudzone już ciasto posypujemy umytymi i wysuszonymi poziomkami, a wierzch ciasta dekorujemy ubitą na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru śmietaną kremówką. Wierzch można również posypać startą czekoladą mleczną.

Radosław Chrapek

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35202 )
Array ( [docId] => 35202 )

Array ( [docId] => 35202 )