Składniki
1 kg tłustego, białego sera
10 jajek
25 dag masła lub margaryny PALMY
2 szklanki cukru pudru
2 kopiaste łyżki mąki (najlepiej krupczatki)
budyń waniliowy
cukier waniliowy
2 szklanki rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej (jeżeli ktoś nie lubi można nie dodawać)
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Wykonanie
Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, w kilku częściach, należy dodać dobrze zmielony (co najmniej dwa razy) biały ser. Cały czas ucierając, wsypujemy do masy serowej przesianą przez sito mąkę krupczatkę oraz budyń waniliowy. Na samym końcu dodajemy pianę ubitą z 5 białek.
Gdy masa będzie gotowa, dodajemy do niej bakalie, dobrze mieszamy i całość wylewamy do wcześniej wysmarowanej oraz posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 70-80 minut.