Składniki
3 szklanki mąki tortowej
szklanka cukru pudru
¾ kostki masła
3 żółtka
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
3 kopiaste łyżki rodzynek
tłuszcz do wysmarowania formy
Kruszonka:
2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
2 kopiaste łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy (po jednym) żółtka. Gdy składniki się połączą, dodajemy mleko z drożdżami, sól i sypiemy, najlepiej przez sito, wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Następnie dodajemy odsączoną skórkę pomarańczową oraz wcześniej opłukane i odsączone rodzynki, i dalej wyrabiamy przez 10 minut. Jak już będzie jednolite, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy, wyrównujemy powierzchnię i stawiamy w ciepłym miejscu.