Śniadaniowa babka niedzielna

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-06-2012 r.

Niedzielny poranek kojarzy nam się z błogim stanem odprężenia. Zapach kawy, gazeta w ręku i życie zwalnia bieg. Do kawy nie może jednak zabraknąć czegoś słodkiego. A w tej roli babka śniadaniowa z masłem lub dżemem sprawdzi się doskonale.

Składniki

3 szklanki mąki tortowej
szklanka cukru pudru
¾ kostki masła
3 żółtka
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
3 kopiaste łyżki rodzynek
tłuszcz do wysmarowania formy

Kruszonka:

2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
2 kopiaste łyżki masła
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy (po jednym) żółtka. Gdy składniki się połączą, dodajemy mleko z drożdżami, sól i sypiemy, najlepiej przez sito, wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Następnie dodajemy odsączoną skórkę pomarańczową oraz wcześniej opłukane i odsączone rodzynki, i dalej wyrabiamy przez 10 minut. Jak już będzie jednolite, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy, wyrównujemy powierzchnię i stawiamy w ciepłym miejscu.

Zanim ciasto wyrośnie przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, czubkami palców zagniatamy kruszonkę. Zaraz po przygotowaniu rozsypujemy na ciasto. Gdy babka podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160° przez ok. 60 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28291 )
Array ( [docId] => 28291 )